PROFESIONALNOST I EMPATIJA – KLJUČ USPJEHA

Model rada

U Fondaciji njegujemo individualni pristup svakoj osobi koja se obrati za pomoć. Podršku pružamo kroz multisistemski psihosocijalni pristup, koji uključuje najprije stručnu procjenu, a prema potrebi savjetovanje, psihoterapiju, podršku pri savladavanju školskog gradiva kao i podršku pri zapošljavanju.

U Fondaciji su uposleni iskusni psihoterapeti razčličitih psihoterapijskih pravaca, profesionalni edukatori kao i kolege saradnici iz drugih pomagačkih profesija.

Psihoterapija

Doslovni prijevod naziva psihoterapija glasi “tretman psihe”. Psihoterapija se sastoji od odnosa između najmanje dva sudionika, od kojih je jedan posebno obrazovani stručnjak za bavljenje psihološkim problemima, a drugi ima problem prilagodbe i ulazi u taj odnos kako bi ga ublažio. Ono što psihoterapiju čini posebnom nisu oni koji se njome bave, već prije svega poseban odnos koji nastaje između terapeuta i klijenta.Odnos između terapeuta i klijenta ima posebne karakteristike, naime: To je odnos u kojem su obje strane svjesne zašto se sastaju, te koja se pravila i ciljevi vežu uz njhovu interakciju. Taj odnos mora biti dobrovoljan, potaknut od klijenta i prihvaćen od terapeuta.

Kada se obratiti psihoterapeutu?

–         svaki put kada osjetite zastoj u ličnom razvoju bilo na emotivnom, društvenom, porodičnom ili poslovnom planu.

–         Svaki put kada vi, ili vaša okolina, primjetite da više niste fukncionalni u nekom od životnih aspekata.

–         Kada imate promjene raspoloženja, simptome depresije, paničnih napada, neprilagođene reakcije,…

–         Kada se suočavate sa životnim krizama, gubicima, razvodima, promjenom mjesta boravka,…

–         Kada ulazite u nove uloge-početak studiranja, novog posla, brak, trudnoća, roditeljstvo,…

–         Kada vaše dijete ima problem prilagodbe u školi, bilo da se radi o ponašanju ili o savladavanju školskog gradiva.

–         Psihoterapeutu se možete obratiti svaki put kada imate potrebu da vas stručna, objektivna osoba sasluša i pomogne da definišete svoje ciljeve.

Edukacija

U Centru se na stručan načim bavimo problemima koji su u vezi sa školskom populacijom, pored problema koji se odnose na prilagođavanje školskoj sredini i različitih ponašajnih problema, primjetili smo kod naših klijenata, veliki potrebu za dodatnim podrškom u savladavanju školskog gradiva.

Fondacija nudi podršku u savladavanju školskog gradiva za djecu od prvog do šestog razreda. Riječ je o podršci u učenju, koja podrazumijeva individualni pristup i prilagođene metode podučavanja, gdje je prioritet motivirati učenike, razviti im radne navike i trajan pozitivan odnos prema sticanju znanja.

Također, podršku u učenju, u Fondaciji, ostvaruju i učenici starijih razreda osnovne škole kao i srednjoškolski, posebnu pažnju posvećujemo pripremi đaka za upis u srednje škole odnosno na fakultete. Zainteresovani učenici, kod nas, mogu izvršiti proces profesionalne orijentacije.

Nismo izostavili ni korisnike koji nisu bili u prilici da završe redovno srednju školu. Za populaciju dugoročno nezposlenih, koji nisu završili srednju školu, a imaju između 25-45 godina starosti, kroz poseban Projekat, obezbijedili smo određen broj stipendija za doškolovavanje i u našem Centru im pružamo potrebnu podršku kako bi uspješno nastavili školovanje.