Workshop: “Public debt and tax justice in Bosnia and Herzegovina”

BALKAN MONITORING PUBLIC FINANCES_LOGO

 Fondacija Krila nade i Centar za ekologiju i energiju Vas pozivaju na prezentaciju projekta „OCD kao ravnopravni partneri u nadgledanju javnih finansija“ čiji je cilj poboljšanje odgovornosti i transparentnost javnih finansija, te jačanje uloge i glasa civilnog društva u nadgledanju učinka kojeg imaju institucije prilikom trošenja javnih finansija.

Pored javno-privatnog partnerstva koji je bio tema prve radionice, u okviru projekta su izrađene dvije studije koje se tiču javnog duga i poreskog sistema u Bosni i Hercegovini koje će biti prezentirane tokom radionice. U studijima su dati pregledi trenutnih trendova i izazova poreskog sistema i javnog duga te su dati prijedlozi politika koje bi unaprijedile održivost javnih finansija i omogućile veće sudjelovanje javnosti u javnim finansijama. Centralno pitanje za raspravu će bit i uloga koju organizacije civilnog društva mogu igrati u promicanju veće pravednosti, transparentnosti i održivosti javnih finansija.

Također, kako bi se unaprijedio rad organizacija koje su aktivne u ovim poljima, početkom oktobra je objavljen i poziv za projekte. U želji da organizacije budu što spremnije za apliciranje na ovaj poziv, dio radionice će biti posvećen istom.

Radionica je namijenjena predstavnicima organizacija civilnog društva, medijima i ekspertima. Pozivnica za događaj je u prilogu.

Za prijavu na radionicu je potrebno popuniti formu najkasnije do 17.10.2018. (srijeda). 

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti Emini Hasanagić na email emina.hasanagic@wings-of-hope.ba