Međunarodna omladinska konferencija „Evropske vrijednosti za budućnost zemalja Jugoistočne Evrope“

 

krusevo

  1. Međunarodna omladinska konferencija „Evropske vrijednosti za budućnost zemalja Jugoistočne Evrope“

REZULTATI I ZAKLJUČCI

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da se 15. izdanje jednog od najpriznatijih internacionalnih događaja za mlade lidere Jugoistočne Evrope „Evropske vrijednosti za budućnost regiona Jugoistočne Evrope“ održalo od 15. do 19. septembra u Kruševu, Makedoniji. Na jubilarno izdanje konferencije se prijavio rekordan broj zainteresovanih (preko 400), a njih 60  iz 16 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska) su bili učesnici konferencije.

Mnogi počasni stručnjaci poput gosp. Stefana Tafrova– bugarskog diplomate, gosp. Tvrtka Jakovine – profesora na Univerzitetu u Zagrebu, gosp. Vukašina Grozdanovića – koordinatora Novi Sad European youth capitala 2019., gđe. Mile Carovske – ministrice rada i socijalne politike u Makedoniji, gosp. Darka Kaevskog – direktora Agencije za mlade i sport u Makedoniji i gosp. Fatos Mustafe – zamjenika sekretara RYCO-a, su ostavili svoj utisak kao govornici tokom panela.

Ključne riječi ovogodišnje konferencije su bile: tolerancija, pluralizam, sloboda govora, demokratija, osnovne vrijednosti. Osim toga, snažno su prepoznate teze poput „Nacionalizam se vratio“, „Nacionalizam je rat“, i „Opsesija prošlošću je korak nazad u razvoju i stvara nepotrebne konflikte.“ Mladi lideri, učesnici konferencije su ukazali „Želimo vidjeti inovativnu, mirnu, sretnu, jedinstvenu Jugoistočnu Evropu punu poštovanja.“ Diskusije su otkrile ovim mladim liderima da se trebaju fokusirati na omladinske akcije i početi djelovati u lokalnim zajednicama. „Počnite od sebe. Ako svi mi to uradimo, možemo doći do tačke gdje mi, kao društvo, smo u stanju skupa promijeniti stvari.“ Učesnici su neodređeno postavili cilj da izgrade spremno, inkluzivno društvo za sve nas. U tu ruku, problem nejednakosti rodova se također spomenuo, sa zaključkom da „Feminizam nije samo borba za emancipaciju žena, već borba svih potlačenih grupa.“ Stručnjaci su ostavili utisak na učesnike i izazvali ozbiljnu debatu o obrazovnom sistemu sa izjavama „Autonomija univerziteta znači sloboda istraživanja“ i „Moramo nastaviti intelektualni rad i ulagati u istraživanja“. Važno rješenje za mlade lidere je također bilo to da „Ne trebamo se samo fokusirati na zadržavanje samo talenata u Jugoistočnoj Evropi, već zadržati mlade u Jugoistočnoj Evropi.„

Drago nam je vidjeti rezultate jednih od glavnih ciljeva konferencije, a to je da se učesnici međusobno povežu i da im pomognemo stvoriti internacionalnu mrežu posvećenih mladih lidera sa sličnim ciljevima, što im daje mogućnost da stvore mreže i partnerstva koji su pokretačka snaga za pozitivne društvene promjene u regionu.

Da sumiramo po petnaesti put, potvrđujemo da Međunarodna omladinska konferencija jedinstveno mjesto, gdje se različite kulture susreću i diskusije o: snazi zakona, demokratiji, ljudskim pravima, slobodi govora, slobodnom tržištu, političkoj inkluzivnosti i pravima slobodne seksualne orijentacije služe kao platforma za sklapanje mozaika za budućnost Evrope.

Konačno, nalazeći da su događaji koji okupljaju mlade važni i esencijalni za budućnost regiona, pozivamo sve relevantne donosioce odluka da nastave sa svojom podrškom i pomoći.

JEZIK / LANGUAGE